geoturism.ro
Obiective naturale: cascade Obiective naturale: chei Obiective naturale: lacuri Obiective culturale Rezervatii naturale Obiective istorice Oferte turistice Obiective religioase


OBIECTIVE TURISTICE

 Adaugare obiectiv turistic PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC (FOTO SI TEXT)

 Adaugare obiectiv turistic SAU TRIMITE FOTO SI TEXT PE MAIL contact@geoturism.ro
 Cauta obiectiv turistic

 
ALTE LINK-URIGazduit de Host-Age.roLacurile glaciare din Carpati
Lacurile glaciare din Carpati
Glaciatiunile cuaternare pleistocene din Carpati au lasat numeroase urme: caldari (circuri glaciare), vai suspendate, vai cu profil in forma de U si in trepte, morene si lacuri glaciare. Asemenea urme, care au fost atribuite ultimelor doua glaciatiuni, Riss si Wurm, se intilnesc in Muntii Rodnei, Muntii Calimani, Muntii Bucegi, Muntii Fagaras, Muntii Iezer-Papusa, Muntii Paring, Muntii Retezat, Muntii Godeanu si Muntii Tarcu.
In general, lacasurile lacurilor au fost daltuite de ghetari in stinca tare a masivelor muntoase, la obirsia vailor sau chiar pe vai, formind lacuri de circ si de vale glaciara. Cele mai numeroase s-au format in neregularitatile create de morenele de fund frontale si laterale ale glaciatiunii de calota.
Lacurile de circ au ponderea cea mai mare, sint mici in suprafata si putin adinci, dar sint cunoscute si cazuri cu adincimi surprinzatoare. Circurile glaciare au o forma oarecum circulara si se gasesc in emediata apropiere a crestei muntoase, la obirsia vailor. Zapezile accumulate si transformate in gheata la obirsia vailor, prin subsapare au format depresiuni limitate in partea inferioara de praguri glaciare. Acest tip de lacuri se gaseste in fiecare lant muntos care a fost afectat de glaciatiune. In Carpatii Romanesti in Muntii Rodnei, Muntii fagaras, si Muntii retezat (lacuriel Bilea, Podragu, Capra, Buda, Bucura, Zanoaga)
Lacurile de circ nu se gasesc numai isolate, la obirsia unei vai. In anumite bazine superioare mai mari si ramificate, s-au dezvoltat suite de circuri, numite circuri complexe (de exemplu Bucura in Muntii retezat).
O alta forma intilnita in relieful glaciar este aceea a circurilor in trepte, dezvoltate pe acelasi ax de vale, ca urmare a succesiunii fazelor glaciare.
Ghetarii montani odatat formati la obirsia vailor, s-au deplasat lent pe axul vaii, catre baza muntilor, modelind profilul vaii si transformindu-l din V in U. Dupa topirea completa a ghetarilor de pe vai, acolo unde morfologia a permis, s-au format asa numitele lacuri de vale glaciara. Lacurile de vale glaciara sint alungite, iar barajul poate fi constituit dintr-un preg dur de roca de baza sau dintr-o morena frontala impinsa de dheturi. Un exemplu in Retezat este lacul Bucura, impreuna cu salba lacurilor Taul Agatat, Taul Portii, Florica, Viorica, Ana si Lia. De altfel Bucura este cel mai mare circ glaciar, format prin baraj de morene, fundul circului glaciar aflindu-se la 2041 m altitudine.
Geoturism.roOFERTE TURISTICE

Adaugare unitate turism INSCRIERE GRATUITA PENSIUNE, HOTEL, VILA
Intrare in sistem admin oferte Actualizare oferte
Oferte turistice pe localitati Oferte turistice pe localitati

Recomandari Geoturism.ro
Cazanele Dunarii - www. danuviatravel.roCazanele Dunarii - www. danuviatravel.ro, BAILE HERCULANE,
COMPLEXUL  GEOLOGIC  RACOS - www. danuviatravel.roCOMPLEXUL GEOLOGIC RACOS - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
VALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.roVALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
Complexul Cheile ButiiComplexul Cheile Butii, Campul lui Neag, 3 stele
TRANSALPINA SI TRANS FAGARASANTRANSALPINA SI TRANS FAGARASAN, RANCA,
Pensiunea NicolaPensiunea Nicola, RUCAR, 2 stele
Hotel SlanicHotel Slanic, SLANIC PRAHOVA, 3 stele


PUBLICITATE

Plictisit?
Exploreaza lumea subterana
www.speologie.ro

Parteneri

Contact Contact Link-uri
Copyright © 2002 - 2012 Geoturism.ro- Termeni si conditii