Vulcanul Racos (Muntii Persani)

Vulcanul Racos a intrat relativ de curand in circuitul turistic al Romaniei, avand in prezent o minima amenajare pentru vizitare. Practic aici se afla 3 vechi cariere, inchise in prezent, cariere care au exploatat bazalte si scorie bazaltica pentru utilizare in constructii.

Carierele sunt excavate in roci de origine vulcanica care reprezinta ultimile faze de eruptie al vulcanismului neogen din Romania. Acest vulcanism formeaza un lant vulcanic in vestul Carpatilor Meridionali, iar in zona muntilor Persani este reprezentat prin roci bazaltice. Eruptiile polifazice au avut loc acum aproimativ 1 milion de an si s-au manifestat prin alternante de curgeri bazaltice cu perioade explozive care au pus in loc cenusi, lapili, scorii bazaltice. Acestea din urma au creat cratere cum este cel din dealul Highis, formate din alternante de cenusa, material piroclastic grosier si scorii bazaltice. In centrul lui se afla un neck vulcanic care ar reprezenta centrul de eruptie al lavei bazice. Exploatarea carierei a creat o sectiune interna continua in interiorul craterului, dezvaluind astfel un peisaj deosebit. Produsele vulcanice sunt dispuse stratificat si au diverse culori de la galben la maroniu-roscat si negru.

A doua cariera a lasat un gol imens unde s-au adunat apele de suprafata, creand un lac deosebit de culoarea smaraldului. In dreapta se afla o alta cariera care a dezvelit impresionante coloane de bazalt, create in urma racirii lente a bazaltului care s-a fisurat pe plane si au generat conture hexagonale sau patratice.

O vizita la aceasta cariera va lasa o amintire de neuitat, cu o imagine din interiorul unui crater vulcanic.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *