Cheile Bistritei si Costestilor (Muntii Buila – Vanturarita)

Cea mai la indemana excursie in Muntii Buila – Vanturarita, care este si un frumos parc national, este cel cu traseul cheilor Bistritei, cu intoarcere pe cheile Costestilor. Am lasat masina in parcarea din fata manastirii Bistritei si am pornit pe drumul forestier, prin chei. Chiar la intrare pe stanga se poate urca la pestera Liliecilor, unde sunt amenajate doua bisericute in interior.

Cheile sunt foarte inguste in prima portiune, unde se mai gaseste o pestera (Valea Bistritei). Apoi drumul parcurge o zona frumoasa pana la intersectia mai multor trasee. Unele se continua spre creasta Muntilor Capatanii, iar altul face legatura cu valea Costestilor printr-o zona cu o urcare destul de abrupta.

La intoarcere se merge pe drumul forestier din stanga vaii, cheile Costestilor fiind destul de salbatice si afectate de cariera de calcar Arnota din dreapta (aici mai este si un izvor frumos).

Ajunsi in satul Pietreni (unde este un mic schit) am ocolit cariera pe la baza ei si am ajuns inapoi la locul de pornire, in parcare

Trebuie spus ca pe interfluviul dintre cele doua vai se afla o alta manastire, manastirea Arnota, puternic afectata de lucrarile din cariera.

O excursie frumoasa, intr-o zona superba cu obiective deosebite. Tot de aici se pot face trasee pe cresta Builei – Vanturarita.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *