Lacurile sarate si muntele de sare de la Sovata, Muntii Gurghiu, 2015

Statiunea Sovata este dupa mine una dintre cele mai frumoase statiuni din tara. Statiunea se afla in muntii Gurghiu, in judetul Mures si se afla in vecinatatea unor lacuri sarate formate in zona datorita existentei unor diapire de sare. Cel mai important este lacul Ursu, unde sunt amenajate bai, iar o baie in lac iti va lasa o amintire de neuitat. Aici se petrece fenomenul de heliotermalism. Apele dulci din izvoare care se varsa in lac determina o stratificare a apelor sarate fata de cele dulci, ultimele fiind la suprafata. Aceste functioneaza ca o lentila la actiunea razelor solare din timpul verii, astfel ca apa sarata din adancime se incalzeste, iar cea dulce ramane mai rece.

Alt lac amenajat pentru bai este lacul Alunis, in zona exista mai multe lacuri sarate (lacul Verde, Lacu Rosu, Lacul Paraschiva si altele). Muntele de sare este foarte pitoresc si are un aspect deosebit dat de apele care siroiesc pe masivul de sare care afloreaza, creand lapiezuri cu forme frumoase.

In zona au fost amenajate numeroase trasee pentru excursie si vizitarea lacurilor, unul dintre ele ajungand la un parau sarat din apa caruia sarea a precipitat formand cruste albe pe suprafata terenului.

In timpul verii statiunea este aglomerata de prezenta numerosilor turisti, mai ales in lunile iulie si august.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *