Pestera si parcul Skocjan, Slovenia, 2015

Pestera si parcul Skocjan din Slovenia este unul dintre cele mai impresionante locuri naturale pe care le-am vazut. Am fost in Slovenia de multe ori, iar pestera Skocjan am vazut-o de doua ori. Imi pare rau ca nu am avut o camera foto suficient de buna pentru a surprinde impresionantele imagini din pestera, asa ca celor care vor merge sa o viziteze le recomand sa isi procure o camera foto performanta.

Aici sunt mai multe trasee de vizitare, eu am fost pe cel ce a cuprins si canionul raului Reka cu multele elemente carstice si geomorfologice (doline, cascade, canioane, etc). Amenajarea traseului este una de exceptie, fapt ce atras foarte multi turisti in zona. Traseele sunt sapate in stanca si prin stanca astfel ca sunt numeroase pasaje, podete, scari, balcoane si incinte care permit accesul in inima carstului si vizionarea ingemanarii apei cu calcarul de la foarte mica distanta.

Pestera Skocjan este un fenomen natural unic creat de raul Reka. Acest rau dupa ce curge la suprafata, ajunge la zona cu calcar si produce fenomene de eroziune si dizolvare. Raul dispare in pamant si creaza un lant de pesteri de mari dimensiuni, cu camere imense si fenomene carstice de depunere a carbonatului de calciu deosebite. Prabusirea tavanelor pesterii a creat imense doline care au creat peisaje deosebite. Lungimea totala a zonei de carst, unde diferitele zone au denumiri diferite, este de 6 kilometri, iar camerele create pot avea 100 m inaltime.

Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie frumusetea si salbaticia zonei, sper ca se poate desprinde ceva din numeroasele imagini.

Vezi full screen

Un comentariu:

  1. Impresionant! Merita vazuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *