Cetatea Rasnov, 2014

Cetatea Rasnov este un obiectiv istoric langa localitatea Rasnov, aflat intr-o zona cu numeroase alte obiective turistice (Castelul Bran, Pestera Cheile Cetatii, Poiana Brasov, Cheile Rasnoavei si multe altele).

In partea superioara a Tarii Barsei, la circa 15 km departare sud-vestica de orasul Brasov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecatoarea Bran – batrâna cetate a Brasovului de capitala de odinioara a tarii Romanesti, Campulung Muscel, se afla orasul Rasnov, mentionat deseori in documentele medievale ca orasel-târg.

Cetatea este pozitionata pe un deal stâncos, imprejmuit de pǎdure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptata reliefului, fortificarea urmarind eficienta apararii dealului.

Prima mentiune documentara despre cetatea taraneasca a Rasnovului dateaza din anul 1335 când cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor în tara Bârsei, a fost pustiit intregul tinut, in afara de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Brasov si de cetatea Rasnovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvand viata locuitorilor refugiati intre zidurile lor.

Cetatea Rasnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orasului Rasnov din judetul Brasov, unul din cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri pastrate pana în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificatiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la inceputul sec. al XIII-lea.

Cetatea Rasnov controla prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Data fiind importanta trecatorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar si dupa alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiara încredintand fortificatia de la Rasnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Acestia au fost subordonati fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Pana la mutarea vamii de la Rucar la Bran si construirea cetatii Bran pentru protejarea vamii regale la sfarsitul secolului al XIV-lea, cetatea Rasnov era prima fortificatie langa drumul Branului, dupa intrarea în Transilvania.

De sus, din cetate, se deschide o imagine 360 de grade in zona.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *