Pestera Ialomitei, Muntii Bucegi, 2014

Raul Ialomita izvoreste din Muntii Bucegi si creaza o vale extrem de pitoreasca, in lungul careia se afla o sumedenie de obiective turistice si trasee montane. Pe ea se poate face traseu in urcare, incepand de la Lacul Scropoasa si pana la Varful Omul, dar si trasee montane in lateral, in versantii estic si vestic ai Bucegilor.

Vor prezentate multe articole cu obiective si trasee montane din zona vaii Ialomitei, cred ca un traseu de o zi pe toata valea ar fi prea fugitiv, nu ai avea timp sa vizitezi si sa te bucuri de toate obiectivele si peisajele.

Pestera Ialomitei este deschisa pentru vizitare, din pacate in anul 2014 noi am surprins-o in stadiu de reamenajare si modernizare. Pestera are la intrare o bisericuta foarte frumoasa, iar intrarea se afla chiar in zona unor chei din bazinul superior al vaii Ialomitei (Cheile Ursilor)

Se desfasoara pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turistilor, pâna în punctul numit „la Altar” urmand în amonte o porțiune de înca 80 m, cu galerii si sali. Diferenta de nivel este de 60 m. Este strabatuta de un parau. Pestera are o desfasurare mixta, prezentand atat galerii cat si sali.

Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala, ce se gaseste la 18 m deasupra fundului vaii. Chiar la intrarea în Pestera se afla Manastirea Ialomiței, ridicata in secolul al XVI-lea, ctitorita de voievodul Tarii Românesti, Mihnea cel Rau. Manastirea a ars de mai multe ori pâna acum (ro.wikipedia.org/wiki/Peștera_Ialomiței(se deschide într-o filă nouă) ).

In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita „Piatra Altarului”, unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. Constructia din lemn de la intrarea in Pestera Ialomitei a ars in 1818 fiind reconstruita de preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Petrosita. Actualul schit aflat aproape de Pestera Ialomitei a fost ridicat in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona, ctitorul principal fiind ieromonahul Ieronim II. Biserica a fost sfintita in 1911 de staretul Dionisie al manastirii Sinaia, cu binecuvantarea IPS mitropolit Atanasie.

Va urma mai mult ca sigur o noua vizita in pestera pentru a o vedea cu noua amenajare si pentru imagini.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *