Lacurile sarate de la Ocna Sibiului, 2011

La Ocna Sibiului se ajunge usor din centura ocolitoare a Sibiului, zona fiind cautata pentru numarul mare de lacuri sarate existente in zona. Majoritatea lacurilor sunt amenajate pentru bai, trei dintre ele in cadrul unui hotel, iar altele in cadrul unei zone externe amenajate.

Ocna Sibiului este o statiune turistica situata in judetul Sibiu, in sudul Depresiunii Colinare a Transilvaniei (nord-vestul Depresiunii Sibiu) la 15 km nord de Sibiu, pe valea paraului Visa, intr-o regiune inconjurata de paduri de stejari seculari si cu un subsol bogat in sare. Prima statiune balneara a fost infiintata aici in anul 1845 si, de atunci, Ocna Sibiului si-a atras renumele datorita lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate.

Pe masivul de sare se afla mai multe lacuri sarate (foste ocne prabusite). Multe dintre ele au o concentratie de sare de 260 grame/litru. Lacul Avram Iancu (fosta mina „Grosse Grube”, „Ocna Mare”), cu o adancime de 132,5 m, este considerat cel mai adanc lac antropogen din tara.

Zacamintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic in cursul vremii la Ocna Dejului, Sic, Cojocna, Turda, Ocna Mures, Ocna Sibiului si Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani in urma, intr-o mare cu adancime redusa si sub un climat tropical, foarte cald. Etajul geologic respectiv corespunde miocenului mediu. Stratul de sare se intinde pretutindeni in subsolul Transilvaniei, avand o grosime medie (originara) de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra orizontului de sare au apasat cu o greutate imensa stratul maleabil si plastic de sare, care a cautat zone mai slabe ale scoartei terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor diapire cu inaltimi de peste 1.000 m, ajungand de multe ori chiar pana la suprafata pamantului (cazul localitatilor cu vechi exploatari de sare mentionate mai sus). Cupola masivului de sare de la Ocna Sibiului are forma unei elipse cu axa mare de 1,3 km si axa mica de 0,6 km. Desi sarea de la Ocna Sibiului a constituit obiectul unor indelungate exploatari miniere (din perioada romana, pana in anul 1932), adancimea masivului nu se cunoaste pana in prezent, fiind apreciata la cca 1,0 – 1,2 km.

Zacamantul de sare a fost exploatat inca din timpul romanilor, continua exploatare ducand la formarea unor mari caverne subterane, care, prin prabusirea lor, au format urmatoarele lacuri: Horea, Closca, Crisan, Panzelor-Inului (Ocna Iosif), Lacul fara fund (Ocna Francisc), Avram Iancu (Grosse Grube = Ocna Mare), Ocnita (Kleine Grube = Ocna Mica), Sf. Ion (Ocna Sf. Ion = Ocna Ioan Nepomuk), Poporului, Dulce, Brancoveanu, Matelor, Vrajitoarelor, Sf. Ignat, Trestiilor, Austel. Zece lacuri contin apa sarata, patru lacuri apa dulce. Doua lacuri au disparut in ultimele decenii, prin colmatare (Lacul Trestiilor si Lacul Austel).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocna_Sibiului

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *