Manastirea Moldovita, Bucovina, 2020

Am revenit in Bucovina si am vizitat cateva manastiri, in perioada de iarna, uneori cerul a fost destul de noros. Asta pentru poze. Drumul pana la manastirea Moldovita este absolut minunat, din localitatea Margina, recunoscuta pentru ceramica, se trece de Sucevita, apoi pe serpentine pana la manastire. Drumul se continua spre alte zone superbe care merita vizitate.

Originea acestei manastiri ramane învaluita in negura vremii, traditia amintind de existenta ei înca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.

Sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotita si înzestrata de ctitori, manastirea a dainuit pana la sfarsitul secolului al XV-lea cand, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit. Ruinele ei se vad si astazi, la circa 500 m distanta de actuala manastire. La S-E se afla paraul Ciumarel si Valea numita a Ciumarnei.

Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, Stefan cel Mare, vrand sa continue existenta Manastirii Moldovita, a ales locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si a construit actuala biserica a Moldovitei în anul 1532, închinand-o aceluiasi hram „Buna Vestire”. In aceeasi epoca, Domnul imprejmuieste Biserica cu ziduri si turnuri de aparare, dandu-i aspectul unei mici fortarete. Fara îndoiala ca au existat locuinte, dupa fundatiile care se vad în partea nordica, pe a caror temelii episcopul Efrem de Radauti, între anii 1610-1612, a construit clisarnita (casa egumeneasca) pentru locuinta sa, pentru pastrarea odoarelor bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti, continuand în acest fel opera culturala a lui Petru Rares.

Sigur ca vara peisajele de aici sunt deosebite, asa ca oricand putem reveni. Sunt foarte multe pesiuni in zona, asa ca se poate face cazare in mod facil, iar restaurantele pensiunilor din zona ofera mancaruri traditionale de exceptie.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *