Manastirea Putna, 2020

Excursia la Manastirea Putna ne face sa ajungem foarte aproape de Vicovul de Sus, unde este foarte aproape granita cu Ucraina. De aici in stanga se ajunge la manastire, un loc deosebit de frumos. Bine amenajata pentru turisti, cu o parcare generoasa, locatia ne imbie inca de la inceput sa o vizitam.

Manastirea se afla la 33 km nord-vest de orasul Radauti, in judetul Suceava. Manastirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.
Potrivit vechilor cronici moldovenesti zidirea manastirii, ctitorie a lui Stefan cel Mare (al carui mormant se afla aici), a inceput în anul 1466 si s-a terminat in 1469.

Foarte aproape se afla alte doua obiective religioase, Sihastria Putna si Chilia lui Daniil Sihastru sapata in stanca.

Chilia lui Daniil Sihastrul este o grota sapata intr-o stânca de pe valea pârâului Vitau, in care a vietuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se afla la o distanta de circa 1 km de Manastirea Putna (judetul Suceava).
Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti, primind la botez numele Dumitru. La vârsta de 16 ani, a fost calugarit cu numele David la Manastirea „Sfântul Nicolae” din Radauti si apoi a fost hirotonit preot, devenind un duhovnic renumit. Dupa un timp, s-a retras la Manastirea „Sfantul Laurentiu” de langa satul Vicovu de Sus.

Simtind nevoia de mai multa liniste, a devenit schimnic cu numele de Daniil si s-a retras la Putna, pe malul pârâului Vitau. Acolo a gasit o stânca în care a daltuit un paraclis. Se mai vad si azi pronaosul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot în piatra, care îi slujea drept chilie. Aici a venit stefan cel Mare în anul 1451, dupa uciderea tatalui sau Bogdan al II-lea, la Reuseni, pustnicul Daniil proorocind ca în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si întâmplat în anul 1457.

Tot la indemnul lui Daniil Sihastrul, Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna in anul 1466.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *