Manastirea Sucevita, Bucovina, 2020

De la Radauti, judetul Suceava, apoi de la Margina, se ajunge la manastirea Sucevita.

Traditia aseaza pe valea raului Sucevita, între dealuri, o biserica din lemn si o schivnicie de pe la începutul veacului al XVI-lea.

Legenda spune ca, mai tarziu, pentru rascumpararea a cine stie caror pacate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii. Documentar, manastirea este atestata la 1582, in vremea voievodului Petru schiopul.

Monumentul este în realitate ctitorie comuna a familiilor Movilestilor (mari boieri, carturari si chiar domnitori ai Moldovei si tarii Romanesti, sec. XVI-XVII). Construit în stilul arhitecturii moldovenesti – imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proportii, pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in epoca lui stefan cel Mare, cu pridvorul inchis. Nota aparte fac celelalte doua mici pridvoare deschise (stalpi legati prin arcuri în acolada) plasati mai tarziu pe laturile de sud si de nord; prin excelenta „muntenesti”, ele constituie un evident ecou al arhitecturii din tara Romaneasca. Se mentin firidele absidelor, chenarele gotice din piatra si ocnitele numai la turla, inclusiv pe baza ei stelata. Incinta este un patrulater (100×104 m) de ziduri înalte (6 m) si groase (3 m) prevazute cu contraforturi, metereze, drum de straja, patru turnuri de colt si unul cu paraclis peste gangul intrarii (stema Moldovei); se mai afla încaperi ale vechii case domnesti si beciuri.

Wikipedia

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *