Groapa Ruginoasa, Muntii Bihor, 2008

Intr-un sejur in Apuseni, la Vartop, am facut excursii la mai multe obiective. Unul dintre ele este foarte apropiat de hotelul unde am stat, Groapa Ruginoasa.

Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezinta o vale cu versanți abrupti, formata prin eroziune de suvoaie (ravinare) ceea ce a determinat aparitia stratelor de cuartite (de culoare rosu-violaceu), conferind zonei (din punct de vedere peisagistic) un aspect aparte.

Groapa Ruginoasa este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este o adevarata rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.

La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.

Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis – Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Peretii sai inclinati, muchiile ascuţite converg spre centrul gropii, unde se afla valcelul Valea Seaca, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinisti. Dincolo de groapa la 4 km se afla Poiana Florilor, iar pereţii albi ce se vad în departare sunt Pietrele Galbenei.

Din saua Vartop pe banda galbena. Marcajul începe la 10 minute de saua Vartop spre Lunca. Aici parasim soseaua, traversam paraul, si începem urcusul de 40 de minute. Ajungem într-o poiana, de unde sus in faţa noastra se contureaza o sa larga. Ajungem în sa, iar sub noi se vede Groapa Ruginoasa. Drumul de întoarcere este identic cu cel de acces, si este ultima parte a traseului.

Vezi full screen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *