Obarsia Ialomitei, Muntii Bucegi, 2019

Zona interna a masivului Bucegi, constituita din partea superioara a Ialomitei, reprezinta Valea Obarsiei, de unde izvoreste raul Ialomitei. Ialomita izvoreste de sub Mecetul Turcesc, o stanca de calcar impresionanta, formeaza apoi o zona de cascade (Cascada Obarsia) si curge involburata sapand in stancile de calcar mai multe zone de chei foarte frumoase (Ursului, Coteanu, Zanoagei Mari si Mici, Tatarului, Orzei. Tot pe valea Ialomitei se gasesc si cateva lacuri de acumulare extrem de frumoase (Bolboci, Scropoasa), care impreuna cu zonele de chei reprezinta obiective naturale care pot fi vizitate in circuit.

De aceasta data facem un traseu pe valea Obarsiei, spre varful Omu, cu plecare de langa statia de telecabina de la Pestera, unde am parcat masina. Urcand pe traseu ni se deschide frumoasa vale a Obarsiei, vale care a constituit in trecutul geologic zona de existenta a unui ghetar. Trecem prin zone stancoase, urcand pe traseul serpuit si trecand apoi peste cateva paraie. Ajungem la cele doua cascade, a doua constituind renumita cascada a Obarsiei, foarte pitoreasca, unde se pot face fotografii deosebite.

Urcam abrupt apoi pana ajungem la Mecetul Turcesc, stanca de calcar a carei denumiri este legata de o legenda. De aici traseul urca spre varful Omul, noi ne intorcem datorita orei inaintate. Ramane pentru alta data urcusul pana la Varful Omu.

Exista si o poveste legata de zona din amonte de Pestera, aceasta ar reprezenta o zona cu valente energetice, cu anomalii magnetice, unde se spune ca oboseala nu apare, iar corpul omului ar functiona impecabil.

Vezi full screen

2 comentarii:

  1. Vom mai reveni pe acest traseu si pe altele din zona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *